ΦΑΡΟΣ ΠΑΠΑΣ ΙΚΑΡΙΑ www.faroi.com

ΦΑΡΟΣ ΨΑΡΟΜΥΤΑΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΦΑΡΟΣ ΠΑΠΑΣ (ΙΚΑΡΙΑ)



Ο φάρος αυτός πρωτολειτούργησε το 1890 από την Γαλλική εταιρεία φάρων. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 11 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 65 μέτρα.
Η παράδοση λέει ότι οφείλει το όνομά του στον πάπα που κάποτε κινδύνεψε να ναυαγήσει στην θαλλάσια περιοχή της Ικαρίας απέναντι από τον φάρο. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13
read more “ΦΑΡΟΣ ΠΑΠΑΣ (ΙΚΑΡΙΑ)”

Φάρος στο Κατάκωλο Ηλείας


Ο Φάρος βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου Κατακώλου με κατεύθυνση προς Νότο. Κατασκευάστηκε το 1869 και επιδέχθηκε τεχνολογικές βελτιώσεις στο μηχανισμό του το 1946. Κατά τα έτη 1967-68 η κεραμοσκεπής στέγη του κτιρίου υποστήριξης του Φάρου αντικαταστάθηκε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το κτίριο είναι επιχρισμένο και ενσωματώνει σχεδόν ολοκληρωτικά το κάτω τμήμα του πύργου. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από γωνιασμένο πωρόλιθο ανεπίχριστο με μικρούς αρμούς χρώματος καφέ. Το εστιακό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 45 μέτρα. Ο Φάρος συνδέεται με τον ενδιαφέρον οικισμό του Κατακώλου
read more “Φάρος στο Κατάκωλο Ηλείας”

Φάρος Καυκαλίδας Ηλείας


Το κτίριο κτίσθηκε το 1906 στη βραχονησίδα Καυκαλίδα. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας. Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Η βραχονησίδα "Καυκαλίδα" έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και ευρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας. Επί της βραχονησίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού.
read more “Φάρος Καυκαλίδας Ηλείας”

΄Παγκόσμια ημέρα Φάρων"


Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς ΄Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου.Σκοπός , η ενημέρωση των πολιτών , για τη σημασία των Φάρων και των ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοϊα και η προβολή του έργου που επιτελούν οι Φαροφύλακες συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.Την ημέρα αυτή οι Φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
read more “΄Παγκόσμια ημέρα Φάρων"”