ΦΑΡΟΣ ΠΑΠΑΣ ΙΚΑΡΙΑ www.faroi.com

ΦΑΡΟΣ ΨΑΡΟΜΥΤΑΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Φαροφύλακας, αλλά όχι ερημίτης

Τον χειμώνα παλεύει με τα μανιασμένα κύματα και τους κεραυνούς που προκαλούν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το καλοκαίρι απολαμβάνει την ηρεμία της θάλασσας και -όταν δεν έχει δουλειά- ψαρεύει και αρμενίζει το πέλαγος.
Πολλοί θα ζήλευαν τον Φάνη Πινάκη, που ζει τη μοναδική εμπειρία να βλέπει κάθε μέρα μια... άλλη μέρα, αφού «κανένα πρωινό δεν είναι το ίδιο, εδώ στην εσχατιά του Αιγαίου», καθώς με ένα του βλέμμα μπορεί να «αγκαλιάσει» τη Σαμοθράκη, το Αγιον Ορος, τη Θάσο, αλλά και την Ιμβρο και στα στενά των Δαρδανελίων।
Ο Φ. Πινάκης είναι φαροφύλακας, ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στη χώρα και έχει την ευθύνη του πέτρινου φάρου στην Πλάκα Λήμνου - ενός από τους 1.333 ολόκληρης της χώρας, μόλις 11 ναυτικά μίλια από την Ιμβρο.
«Πολλοί με κοιτούν περίεργα όταν τους λέω ότι είμαι φαροφύλακας, άλλοι νομίζουν ότι είμαι ερημίτης, είμαι σίγουρος όμως ότι όλοι με ζηλεύουν ακόμη και για τις χειμωνιάτικες νύχτες που περνώ εδώ, ακούγοντας τα κύματα να σκάνε κάτω από το δωμάτιό μου και το πυκνό σκοτάδι να καλύπτει τον ορίζοντα», λέει ο Φάνης Πινάκης στο «Εθνος».
Η αρχήΜε καταγωγή από τη Λήμνο, ο 30χρονος άντρας ανταποκρίθηκε σε μία προκήρυξη που είδε τυχαία το 2003.
Με αυτήν το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε φαροφύλακες. Μέχρι τότε δούλευε ως ελαιοχρωματιστής με τον πατέρα του και σκέφτηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνει ένα βήμα παραπάνω στη ζωή του.
Η τύχη ήταν με το μέρος του και προσλήφθηκε, έτσι από το 2004 βρίσκεται στην Υπηρεσία Φάρων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
«Τον χειμώνα συντηρώ τον φάρο που έκλεισε 100 χρόνια ζωής και χρειάζεται τεχνική υποστήριξη. Οταν αγριεύει ο καιρός και πέφτουν κεραυνοί, ο φάρος ανεμοθαλασσοδέρνεται.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπτεται και τότε πρέπει να σπεύσω να διορθώσω τη ζημιά. Παράλληλα, επιμελούμαι το κτίριο, το καθαρίζω, το βάφω τακτικά. Η αλμύρα είναι ο χειρότερος εχθρός του», μας λέει.
Στην ευθύνη του έχει 14 μικρότερους φάρους στη Λήμνο και 3 στον Αϊ-Στράτη, ενώ παρέα του -εκτός από τα γλαροπούλια- έχει 12 φαντάρους ενός γειτονικού στρατιωτικού φυλακίου.
ΘέρετροΤο καλοκαίρι ο φάρος χρησιμοποιείται ως θέρετρο από οικογένειες αξιωματικών κι υπαξιωματικών, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να μένει στο μικρό δωμάτιο στο ισόγειό του.
Οσο για την άνοιξη και το φθινόπωρο, εποχές που μπορεί να απολαύσει τη θέα και τη θάλασσα, ο φαροφύλακας ταξιδεύει και συντηρεί φάρους σε όλη τη χώρα.
Φέτος έκανε τον γύρο του Ιονίου και από την Πρέβεζα μέχρι την Πελοπόννησο επιθεώρησε τα φανάρια, σε σημεία δύσκολα, προσβάσιμα μόνο από τη θάλασσα, αλλά πολύ μαγευτικά.
«Η ζωή στον φάρο είναι μοναχική και πολλοί δεν την αντέχουν, αλλά όταν ο καιρός είναι καλός η θέα σε αποζημιώνει.
Αυτό ελάχιστοι μπορούν να το δουν κι ακόμη πιο λίγοι να το καταλάβουν», λέει ο Φάνης Πινάκης, σημειώνει όμως ότι συχνά του λείπει η οικογένειά του, αφού η σύζυγος και τα δύο μικρά του παιδιά ζουν στο Ρεπανίδι της Λήμνου σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τον φάρο.
Πολλά βράδια τα περνά μαζί τους, τον χειμώνα όμως όταν πιάνει καιρός και το καλοκαίρι όταν έχει επιθεωρήσεις μένει μέρες μακριά τους κι αυτό δυσκολεύεται να το συνηθίσει.
Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣΣωτήριος για τα καράβια στα Δαρδανέλια
Ο φάρος Πλάκας Λήμνου είναι από τους πιο σημαντικούς της χώρας, καθώς, όπως μας εξηγεί ο Φάνης Πινάκης, έχει διπλό ρόλο: στη βάση του πύργου υπάρχει ένα κόκκινο φως, σταθερά αναμμένο που «χτυπάει» 45 μοίρες νοτιοανατολικά και δείχνει στους ναυτικούς ότι στα 9 μίλια υπάρχει ένα βυθισμένο τμήμα του νησιού, οι γνωστοί ύφαλοι Μεθώνες, και το νερό έχει βάθος 1,5 μέτρο.
Στην κορυφή του πύργου και σε ύψος 25 μέτρων από το έδαφος υπάρχει ένα λευκό φως που αναβοσβήνει και προειδοποιεί ότι υπάρχουν ξέρες.
«Κανένας φάρος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, αφού καθένας τους έχει διαφορετική ριπή φωτός. Ο δικός μας για 5 δευτερόλεπτα έχει φως και μετά για 15 δευτερόλεπτα σκοτάδι.
Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς», δηλώνει και προσθέτει: «Οι φάροι εκσυγχρονίστηκαν, δεν λειτουργούν πια με ασετιλίνη και πετρέλαιο, είναι φωτοβολταϊκοί».
Ο φάρος της Πλάκας Λήμνου είναι σωτήριος για τα καράβια που χρησιμοποιούν τα στενά των Δαρδανελίων για να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα ή για να βγουν στη Μεσόγειο. Υπάρχουν μέρες μάλιστα που ο Φ. Πινάκης μετρά μέχρι και 20 καράβια που περιμένουν σε απόσταση 5-6 ναυτικών μιλίων από τον φάρο για να κινηθούν.
Ο φάρος της Πλάκας κατασκευάστηκε το 1912 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο έναν χρόνο αργότερα.

Επειδή βρίσκεται περίπου στο μέσον της ευθείας μεταξύ Τρωάδας και Αγίου Ορους, κάποιοι πίστευαν ότι επρόκειτο για το Ερμαίον Λέπας των αρχαίων, μέσω του οποίου μεταδόθηκε με φωτιά η είδηση της άλωσης της Τροίας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
read more “Φαροφύλακας, αλλά όχι ερημίτης”

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΑΝΕΚΔΟΤΟ


  • Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ Αμερικανών και
    Ισπανών λέγεται ότι είναι πραγματικός, σύμφωνα με αυτούς που τον δημοσιοποίησαν, και καταγράφτηκε από το κανάλι 106 ( Finisterra/ Galicia) των Θαλάσσιων Επικοινωνιών।
  • Ισπανοί: Εδώ Α-835, για να αποφύγετε την σύγκρουση παρακαλώ αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια। Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε 25 ναυτικά μίλια μακριά και κατευθύνεστε ακριβώς κατά πάνω μας।
  • Αμερικανοί : Αλλάξτε εσείς την πορεία σας 15 μοίρες νότια।
  • Ισπανοί : Αρνητικόν! Επαναλαμβάνω, αλλάξτε πορεία 15 μοίρες βόρεια।
  • Αμερικανοί : Σας ομιλεί ο... πλοίαρχος σκάφους των ΗΠΑ, αλλάξτε πάραυτα την πορεία σας 15 μοίρες νότια।
  • Ισπανοί: Την υπόδειξή σας δεν την βρίσκουμε ούτε λογική ούτε εφικτή. Εάν δεν θέλετε να προσκρούσετε επάνω μας, αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια।
  • Αμερικανοί: (Με υψωμένη φωνή) Σας ομιλεί ο πλοίαρχος Richard James Howard του σκάφους USS Montana του δεύτερου σε μέγεθος αεροπλανοφόρου του στόλου των ΗΠΑ. Έχουμε μαζί μας δυο αντιτορπιλικά, καταδιωκτικό αεροσκάφος και τέσσερα υποβρύχια. Επιπλέον έχουμε την υποστήριξη καταδρομικών. Δεν κάνω ΥΠΟΔΕΙΞΗ αλλά σας ΔΙΑΤΑΣΣΩ! Αλλάξτε πορεία 15 μοίρες νότια, σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του στόλου μας। Πάραυτα τσακιστείτε και αλλάξτε πορεία!
  • Ισπανοί: Σας ομιλεί ο Juan Manuel Salas Alcantara, εδώ είμαστε δυο άτομα. Έχουμε μαζί μας ένα σκύλο, το βραδινό μας φαγητό, δυο
    μπουκάλια μπύρα και ένα καναρίνι. Το καναρίνι κοιμάται αυτήν την ώρα. Επιπλέον μας υποστηρίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Dial de La Coruna. Σας ομιλούμε από τον φάρο με αριθμό Α-853 των ισπανικών ακτών Finisterra Galicia και σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να μετακινηθούμε. Δεν έχουμε ιδέα αν είμαστε ο μεγαλύτερος ή ο μικρότερος φάρος των Ισπανικών ακτών. Μπορείτε να προβείτε σε όλες τις γαμημένες απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του γαμημένου σκάφους σας που σας επαναλαμβάνω κατευθύνεται ολοταχώς προς τις βραχώδεις ακτές μας. Αλλά και πάλι επιμένουμε καισαςυποδεικνύουμε να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια।
  • Αμερικανοί : OK . Κατανοητό, ευχαριστούμε.
read more “ΑΝΕΚΔΟΤΟ”

ΦΑΡΟΣ ΨΑΡΟΜΥΤΑΣ


Ο Φάρος βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου Ψαρομύτα, που αποτελεί ογκώδη, προς νότια κατεύθυνση, προεξοχή των ακτών της Στερεάς Ελλάδος. Αποτελείται από τον πύργο του Φάρου, ύψους 9,00 μ., κυλινδρικού σχήματος, το οποίο είναι ενδεδειγμένο κυρίως για φάρους κάποιου ύψους, οι οποίοι είναι συγχρόνως εκτεθειμένοι σε ισχυρούς ανέμους. Ο φάρος Ψαρομυτας κατασκευάστηκε το 1894. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από την Ιτέα-Γαλαξίδι. Περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν από το πορθμείο του Αγ.Νικολάου υπάρχει ταμπέλα που δείχνει αριστερά προς τον δύσκολο χωματόδρομο που οδηγεί στην άκρη του ομώνυμου ακρωτηρίου και τον φάρο. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και φωτίζει στην μέση του Κορινθιακού απέναντι από το Αίγιο.Ο πύργος είναι τοποθετημένος στη νότια όψη, προς τη θάλασσα, του κτίσματος της κατοικίας των φυλάκων και εισχωρεί κατά το ήμισυ σχεδόν της περιφέρειάς του σε αυτή. Η κατοικία είναι τετραγωνικής κάτοψης και στεγάζεται από πλάκα σκυροδέματος. Οι ακμές της είναι δομημένες από ορθογωνισμένους γωνιόλιθους. Στην κορυφή του λιθόκτιστου πύργου μορφώνεται περιμετρικά μικρός πρόβολος, ο οποίος εδράζεται σε μικρά, αλλά ισχυρά μαρμάρινα φουρούσια. Στα κτίσματα έγιναν επεμβάσεις και βελτιώσεις κατά τα έτη 1930 και 1945.
read more “ΦΑΡΟΣ ΨΑΡΟΜΥΤΑΣ”